تمام بخش های جشنواره هنرهای تجسمی زیر یک سقف ‏/جشنواره دوازدهم افتتاح شد بازگشت Back
تمام بخش های جشنواره هنرهای تجسمی زیر یک سقف ‏/جشنواره دوازدهم افتتاح شد
به گزارش واحد ارتباطات و رسانه دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر، دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر شامگاه روز گذشته با حضور پر شور هنرمندان پیشکسوت، هنرمندان جوانی که آثارشان در بخش طوبای زرین به نمایش درآمد، مدیرکل هنرهای تجسمی، دبیر این دوره از جشنواره و اعضای شورای هنری و شورای سیاست گذاری جشنواره در موسسه صبا گشایش یافت.
روز گذشته موسسه صبا در تمام طبقات خود شاهد حضور پر شمار علاقمندان و هنرمندانی بود که بزرگترین رویداد تجسمی در طول سال را از نزدیک مشاهده کنند. 900 اثر تجسمی که در این جشنواره روی دیوار رفته یا چیدمان شده است، فرصت خوبی بود تا در این فضای هنری چرخ بخورند و گفتگوهای هنری را شکل دهند. 
دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی با ۹۰۰ اثر تجسمی در بخش‌های نقاشی، گرافیک، عکس، مجسمه، سرامیک، خوشنویسی، نگارگری، تصویرسازی، کارتون و کاریکاتور و هنرهای جدید و بخش چارسوی هنر که به حضور آثار گالری های کشور اختصاص دارد، افتتاح شد. علاوه بر آن 115 اثر در بخش چارخانه نیز در معرض نمایش گذاشته شد و این در حالی است که از امروز بخش پژوهشی و نشست های تخصصی جشنواره نیز آغاز به کار می کند؛ و همه این رویدادهای زیر سقفی واحد محلی برای «گفتگوی هنرها» شده اند.
به یاد شهید سردار سلیمانی و جانباختگان هواپیمای اکراینی
در افتتاحیه و به محض ورود به نمایشگاه آنچه پیش چشم بازدید کنندگان قرار گرفت اثری بود به اسم «فرجام» که چیدمانی به یاد جانباختگان پرواز 752- هواپیمای اکراینی بود.
همچنین در این نمایشگاه بخشی ویژه برای سردار شهید قاسم سلیمانی وجود دارد که علاوه بر رونمایی از اثر حسن روح الامین در این بخش، یک پرتره و یک سردیس از این شهید پیش چشمان مخاطبان قرار گرفته است که توسط هنرمندان آن - عباس برزگر گنجی و علی لوایی-در طول برگزاری جشنواره تکمیل می شود. 
۴۴۸ اثر از ۳۳۸ هنرمند در بخش طوبای زرین که بخش رقابتی جشنواره است بیشترین فضای این نمایشگاه را به خود اختصاص داده است و به گونه ای چیدمان شده اند که بتواند موضوع «گفتگوی هنرها» را منعکس کنند.
بخش چارسوی هنر نیز که به حضور گالری‌های تهران و شهرستان و نمایش و فروش آثار هنرمندان این گالری‌ها اختصاص دارد، روز گذشته با استقبال کم نظیر مخاطبان رو به رو شد که این بخش در دو بخش غرفه ای و بخش اکسپو به کار خود ادامه خواهد داد. 
تمام بخش های جشنواره هنرهای تجسمی زیر یک سقف 
در حاشیه بازدید خبرنگاران و هنرمندان و علاقمندان به هنرهای تجسمی از جشنواره، هادی مظفری مدیر مرکز هنرهای تجسمی در جمع خبرنگاران قرار گرفت و به سوالات آنها پاسخ داد.
مظفری درباره کاهش روزهای جشنواره تجسمی فجر گفت: سال گذشته جشنواره تجسمی فجر اولین جشنواره‌ای بود که کار خود را آغاز کرد و آخرین جشنواره ای بود که به کار خود پایان داد.تجربه سال گذشته نشان داد که طولانی شدن برپایی نمایشگاه ها به یک پروسه فرسایشی تبدیل می شود. از سوی دیگر استاندارد برگزاری نمایشگاه در اغلب گالری‌ها یک هفته است ما هم امسال سعی کردیم به آن استاندارد برپایی نمایشگاه‌های تجسمی نزدیک شویم. برنامه‌ها و رویدادهایی که برای جشنواره تدارک دیده‌ایم را در همین مدت گنجاندیم و از کمیت برنامه ها چیزی کم نشده است و نشست‌های گفتگوی هنرها با حضور اساتید دانشگاه نیز در همین مکان و در طول برگزاری جشنواره، برگزار خواهد شد و همین جا از دانشکده‌ها و هنرستان‌ها دعوت می کنیم که اساتید و شاگردان و  گفت‌وگوهای خود را به فضای جشنواره بیاورند.
وی درباره فاصله چند روزه میان پایان برگزاری جشنواره ومراسم اختتامیه بیان کرد: این تاریخ از قبل با تالار وحدت هماهنگ شده بود و از طرف دیگر ما چند روزی زمان نیاز داریم که کتاب جشنواره را آماده کنیم و بتوانیم آن را هم‌زمان با اختتامیه رونمایی کنیم.
مدیرکل هنرهای تجسمی درباره داوری آثار و نحوه خرید آنها توسط جشنواره نیز گفت: در هر بخش شورای هنری تشکیل شد تا کارها بررسی شده و آثار شایسته جایزه معرفی شوند. به نظر می‌رسد در هر کدام از رشته‌های ده‌گانه بین یک تا سه نفر برگزیده خواهیم داشت. آثاری که قرار است توسط مرکز تجسمی خریداری شود نیز همین آثار برگزیده هستند و کار متوسط خریداری نخواهد شد.
وی ادامه داد: امسال دو بخش ویژه داشتیم. در بخش یادبود جان‌باختگان هواپیمای اوکراینی یک اثر چیدمان و یک نقاشی از محسن حیدری وجود دارد. همچنین در بخش یادبود شهید قاسم سلیمانی، آقای برزگر گنجی روی پرتره شهیدسلیمانی در طول برگزاری جشنواره کار می کنند و آقای لوایی در حال ساخت سردیس ایشان هستند که تا پایان نمایشگاه این دو اثر به پایان می‌رسد و در مراسم اختتامیه رونمایی خواهد شد. همچنین اثر حسن روح‌الامین برای بزرگداشت سردار قاسم سلیمانی که در این جشنواره برای اولین بار در معرض دید عموم قرار گرفته است.
هادی مظفری درباره تغییر مکان جشنواره از نمایشگاه بین‌المللی به موسسه صبا نیز گفت: به نظر من با توجه به شرایطی که پیش آمد و تغییراتی که در جشنواره داده شد از جمله تغییر زمان برپایی آن، بهترین انتخاب این بود که به موسسه صبا برگردیم. زیرا حضور جشنواره در نمایشگاه بین‌المللی زمانی مناسب است که همراه با برگزاری نمایشگاه‌های دیگر باشد، درحالی‌که اگر نمایشگاه دیگری در آن فضا نباشد و در فاصله میان دو نمایشگاه به آنجا می رفتیم، جشنواره مورد استقبال قرار نمی گرفت و این بازه زمانی که الان در آن قرار داریم در فاصله میان پایان یک نمایشگاه و آغاز نمایشگاه بعدی است. 
مظفری ادامه داد: بااین‌حال برای اولین بار تمام قسمت‌های مجموعه صبا به جشنواره اختصاص پیدا کرده است. سال‌ گذشته کارها خیلی فشرده چیده می‌شد و شاید چیدمان آنها از استاندارد خارج بود. خود ما از چیدمان آثار راضی نبودیم به دلیل اینکه آن‌قدر کارها فشرده بود که قابلیت خوانش و بازدید را نداشت، اما امسال کارها خیلی حساب شده‌تر چیدمان شده و بخش‌های جداگانه برای آنها در نظر گرفته شده است.
مظفری در ادامه درباره سیاست های جشنواره تجسمی فجر گفت: ما سه سیاست جدی داشتیم که با همه سختی ها سعی کردیم پای آنها بایستیم. یکی این بود که جشنواره هنرهای تجسمی زیر یک سقف برگزار شود. این کار امکان بازدید سریع‌تر و راحت‌تری را به مخاطب می‌دهد و همچنین امکان گفتگوی بهتری بین گالری‌دارها و بخش طوبای زرین را ایجاد می‌کند و ارتباط این دو بخش بهتر فراهم می‌شود. 
وی افزود: نکته بعدی تقویت رابطه بین هنرهای تجسمی و بازار هنر است. مادامی‌که جشنواره هنرهای تجسمی فقط در عرصه نمایش مدیریت شود و راجع به آن برنامه‌ریزی شود، حتماً با خلاء جدی ۵۰ درصدی مواجه هستیم. یعنی ۵۰ درصد مربوط به معرفی هنرمند است اما ۵۰ درصد دیگر آن است که بتوانیم هنرمند را به بازار هنر معرفی کنیم. این سیاست جدی ماست و در سال‌های بعدی حتما دنبال خواهد شد. مسئله بعدی بحث پژوهش محور بودن جشنواره است که سال گذشته و امسال دنبال شد؛ زیرا اعتقاد داریم که حتماً از بزنگاه برگزاری جشنواره باید ماحصل علمی و پژوهشی به یادگار داشته باشیم.
وی در پایان درباره حضور گالری‌ها در جشنواره گفت: به اختیار مدیران گالری‌ها گذاشتیم که اگر مایل هستند با یک اثر یا با آثار متعدد حضور پیدا کنند. در این نمایشگاه یک گالری هست که با تک اثر شرکت کرده و گالری دیگری هست که مجموعه‌ای از آثار استاد رضا مافی را به نمایش گذاشته است. یعنی برای اولین بار آثار بی‌نظیری از رضا مافی و لوازم شخصی او را در یک گالری می‌بینید که قبلا هیچ کجا نمایش داده نشده است. همچنین آثاری از اساتید برجسته توسط گالری‌های مختلف به نمایش درآمده است که در دوره پیش از این هنرمندان پیشکسوت کمتر اثری داشتیم.
دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر از روز ۲۹ بهمن تا ۵ اسفند در مؤسسه صبا و مراسم اختتامیه نیز ۹ اسفندماه در تالار وحدت برگزار می‌شود.

 

تاریخ خبر:  1398/11/30